S1, S2, S3, S4 en S5: Wat betekenen deze veiligheidsnormen?

S1, S2, S3, S4 en S5: Wat betekenen deze veiligheidsnormen?

De meeste mensen krijgen de opdracht om werkschoenen te kopen die aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. Vaak is het voor hen onbekend wat deze veiligheidseisen inhouden en daarom is het lastig om een geschikte veiligheidsschoen te vinden.

Veiligheidsnormering werkschoen

Elke door ons verkochte veiligheidsschoen is gecertificeerd door een erkend testinstituut en voldoet aan de EN 345 normering, welke is vastgelegd in de EC wetgeving 89/686. Ook voldoen al onze veiligheidsschoenen aan de S-codering. Deze S is de afkorting van “safety” en impliceert dat deze schoenen dienen te voldoen aan de norm van Safety Shoes (= veiligheidsschoenen). Dat houdt in dat de werkschoen een veiligheidsneus (bestand tegen een belasting met een energie kleiner of gelijk aan 200 joule) heeft.

Welke veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn er?

Veiligheidsschoenen zijn onder te verdelen in vijf S-classificaties. Naast de algemene eisen moeten de schoenen en laarzen geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze gebruikt worden.

• S1 werkschoenen hebben dus minimaal een veiligheidsneus, maar zijn ook antistatisch en nemen energie op in de hak. Werkschoenen die voldoen aan de s1 classificatie zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden.

• S1P werkschoenen hebben net als de S1 schoenen een veiligheidsneus, maar ook een veiligheidszool. De schoenen zijn dus geschikt voor droge plaatsen waar scherpe voorwerpen op de grond liggen.

• S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn dus geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.

• S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt en besteld en dat komt, omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn. U hoeft zich geen zorgen te maken als u uw voet stoot of in iets scherps stapt want uw voeten worden beschermd. Meest verkochte model werkschoenBekijk alle S3-werkschoenen.

De normen S4 & S5 hebben betrekking op werklaarzen en veiligheidslaarzen

• S4 Klasse zijn Werklaarzen/Veiligheidslaarzen met composite of stalen veiligheidsneus. Deze laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.

• S5 Klasse zijn hetzelfde als S4 klasse, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislip profiel. Deze werklaars of veiligheidslaars zijn dus het meest veilig (binnen de categorie laarzen).

Welke veiligheidsnorm wordt het meest besteld?

Iedere voet is anders en niet alle werkschoenen zijn bedoeld voor hetzelfde beroep. Toch is er een veiligheidsnorm die het meeste voorkomt en dat is de S3-norm. Deze werkschoen is erg veilig, omdat deze zowel een veiligheidsneus en –zool heeft en daarnaast bestand is tegen water.